Wanhanajan Jouluruokia

PORKKANALAATIKKO
1L VETTÄ
1.5 DL PUURORIISIÄ
NOKARE VOITA
700G KEITETTYÄ PORKKANAA
2 RKL SIIRAPPIA
1 RKL SUOLAA

4 DL KUOHUKERMAA
1RKL MUSKOTTIA

 Tämä ohje poikkeaa muista vastaavista siinä, että se on ammattikäyttöön kehitetty, eikä tähän lanttulaatikkoon lisätä missäänvaiheessa maitoa, joten se on huolettomampi tehdä, kun ei tarvitse koko ajan sekoittaa pohjaan palamisen pelossa.

Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää puolet suolasta, voinokare sekä puuroriisit.
Keittele hiljaisella lämmöllä välillä sekoittaen paksuhkoksi puuroksi (n. 40 min)
Lisää kerma lähes kypsään puuroon.

Kuori ja paloittele porkkanat, keitä ne pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä.
Soseuta.
Yhdistä puuro ja porkkanasose, sekä siirappi ja muskotti. Maista suola!

Voitele uunivuoka.
Tee pikkulusikalla aaltomaisia kuvioita laatikon pintaan.
Ripottele hieman korppujauhoja pinnalle.
Paista mieluummin liian hitaasti ja kauan kuin kovalla lämmöllä, tällöin porkkanalaatikko muheutuu ja paranee. Esim. 160*  1-1,5 h.

Itse teen laatikot aina hyvissä ajoin pakastimeen, ja paistan toisen vasta aattona.
Ja eikun syömään!


LANTTULAATIKKO
1 KG LANTTUKUUTIOITA
         
 7 DL VETTÄ
2 TL SUOLAA
1 DL KORPPUJAUHOJA
3 DL KUOHUKERMAA
(lanttujen keitinlientä tarvittaessa)
1 MUNAA
4 RKL SIIRAPPIA
1 TL INKIVÄÄRIÄ
0,5 TL MUSKOTTIA
0,5 TL VALKOPIPPURIA
HUOM: (Säästä lantun keitinlientä, mikäli haluat ohentaa sosetta.)
            
 Kuori ja paloittele lantut, keitä ne suolalla maustetussa vedessä pehmeiksi. Soseuta.
Yhdistä korppujauhot ja kerma sekä mausteet. Anna turvota hetki. Yhdistä lanttusoseseen. Sekoita munat jo hieman jäähtyneeseen massaan.
Voitele vuoka. Tee koristekuvioita laatikon pintaan lusikan avulla. Paista 170* 1-1,5h.

Lanttulaatikon ohjeita on monia. Tee sinä itsellesi oma, kokeilemalla ja maistelemalla ja ylös kirjaamalla saat juuri sinun makuusi sopivan, oikean, perinteisen lanttulaatikon.



Puuhellalla paistaessa tupa oli niin lämmin, että ikkunatkin huurtui!

Kinkun paistaminen on helppoa!


         

                                                            JOULUKINKKU

YKSI  SUOLATTU KINKKU (Paistoaika huoneenlämpöiselle kinkulle 1,5 h ensimmäinen tunti, sen jälkeen 1h seuraavia kiloja kohti)
Korppujauhoja
Sinappia
Kokonaisia neilikoita

KASTIKE:
3 dl kinkun paistolientä
4 dl kermaa
1,5 dl Omenasosetta
1 dl vahvaa sinappia
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
(pippuria)

Paista huoneenlämpöinen kinkku pellillä, jolla on vähän vettä.Helpoimmalla pääset käyttämällä paistimittaria. Työnnä mittari kinkun paksuimpaan kohtaan. Paista 125 asteessa, kinkku on kypsä kun mittari näyttää 80 astetta. (Sisälämpötila nousee vielä paistamisen jälkeen) 

Jäähdytä pari tuntia.

KUORRUTUS:
Poista kamara ja sivele kinkun pinta sinapilla. Ripottele ohuesti korppujauhoa. Halutessasi voit koristella pinnan kokonaisilla neilikoilla. (Huomaa, että ne antavat näön lisäksi runsaasti makua)

Ruskista 8 minuuttia 225-150 asteessa.

KASTIKE:
Sulata voi ja sekoita joukkoon vehnäjauhot. Lisää paistoliemi ja kerma ohuena nauhana, sekoittaen. Lisää omenasose sekä sinappi. Hauduta 5 minuuttia ja lisää pippuri.
PS. Kastikkeen voi vaihtoehtoisesti tehdä luumusoseesta. Jätä tällöin omenasose pois ja vähennä sinapin määrää.

Laita kinkku tarjolle luumujen ja Herneiden kera.
 

ROSOLLI

4 PERUNAA
4 PUNAJUURTA
4 PORKKANAA
2 OMENAA
2 SUOLAKURKKUA
1 SIPULI
VALKOPIPPURIA
SUOLAA

Juurekset pestään ja keitetään kuorineen. Raaputellaan kuoret lämpiminä ja juurekset kuutioidaan. Omenat ja sipulit kuoritaan ja leikataan kuutioiksi. Suolakurkku kuutioidaan. Kaikki ainekset sekoitetaan.

KASTIKE:
2 dl Kuohukermaa
Ruokalusikallinen punajuuren lientä
2 tl sokeria
tilkka etikkaa

Vatkaa kerma ja sekoita muut aineet. Lisää halutessasi suolaa.

Ennenvanhaan Rosollin kanssa tarjottiin keitettyä kananmunaa. Valkuaiset ja keltuaiset eroteltiin ja kumpikin hienonnettiin. Rosolli laitettiin vedellä huuhdeltuun vuokaan vuorotellen keltuaisten ja valkuaisten kanssa, että saataisiin rosollin pinnalle kauniita kuvioita. Rosolli painettiin tiiviisti vuokaan, laitettiin se tunniksi kylmään ja tunnin kuluttua kumottiin se tarjolle. Vadille aseteltiin myös silli. Siitä vanha nimi Sillisalaatti.



PRESIDENTINROUVAN PIPARIT
           

3 Munaa
425g sokeria
1 1/2 dl kermaa
1 1/2 dl voisulaa
100g mantelijauhetta
1tl kanelia
1 tl kaardemummaa
1 tl neilikkaa
1 tl soodaa
640 g vehnäjauhoja

Munat ja sokeri vatkataan vaahdoksi. Kerma, voisula, mausteet, mantelijauho sekä vehnäjauhoihin sekoitettu sooda lisätään joukkoon. Taikinan annetaan seistä kylmässä joku tunti. Siitä leivotaan kapeita tankoja, jotka paistetaan 180 asteessa n. 8min, tai kun ne ovat saaneet hieman väriä. Leikkaa viipaleiksi heti uunista otettuasi.
         
       
           
           
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti